Defibrilator

Samaritan 350P

AED defibrilator Samaritan, ki govori slovensko
Kakovosten evropski izdelek irskega proizvajalca HeartSine Technologies

Uporaba je nadvse enostavna, pri tem vas vodijo jasna glasovna navodila iz vgrajenega zvočnika v slovenskem jeziku.

Aparat vas natančno vodi z ukazi skozi ves postopek defibrilacije. Sam analizira kardiološko stanje pacienta, ugotovi pripravljenost za električni šok ter pove primeren trenutek za sprožitev defibrilacije. Potreben je samo še pritisk na gumb v obliki srca, ki začne utripati v trenutku, ko je šok priporočljiv.

Aparat je prenosen, enostaven za rokovanje, majhen, lahek in zanesljiv.

defibrilator_prva_s

Aparat vas natančno vodi z ukazi skozi ves postopek defibrilacije.

Sam analizira kardiološko stanje pacienta, ugotovi pripravljenost za električni šok ter pove primeren trenutek za sprožitev defibrilacije.

Potreben je samo še pritisk na gumb v obliki srca, ki začne utripati v trenutku, ko je šok priporočljiv.

Ima torej samo 2 gumba:
– Zeleni gumb: aparat prižgemo in takoj nam začne dajati navodila.
– Rdeči gumb v obliki srca: Ostaja ves čas neaktiven, tudi če nanj pritiskamo. To pomeni popolno varnost, tudi v primeru morebitnega nepravilnega ravnanja. Samo, ko gumb začne rdeče utripati (in aparat pove: »Pritisnite na utripajoči rdeči gumb zdaj«) s pritiskom sprožimo električni sunek.
Aparat je prenosen, enostaven za rokovanje, majhen, lahek in zanesljiv.

 

Kako deluje?

Aparat omogoča vodenje vašega rokovanja, zato vam začne takoj dajati zvočna navodila, čim ga prižgete. Primer: »Odstranite vsa oblačila s pacientovih prsi. Potegnite za zeleni jeziček in izvlecite elektrode….« itd. Ob vsakem koraku, ki vam ga pove, istočasno tudi utripajo lučke na ustreznem piktogramu na aparatu, tako da tudi vidite, kaj morate v določenem trenutku storiti.
Aparat vas ne more prehiteti: Dokler ustrezno ne zalepite elektrod, ponavlja isti ukaz, šele potem nadaljuje z naslednjim korakom.

 

Elektrode:

V praktičnem pakiranju sta dve sterilni elektrodi v kompletu z baterijo, pripravljeni za takojšnjo uporabo. Dovolj je poteg za zeleni jeziček in elektrode so zunaj.

Komplet baterije z elektrodami so tako namenjene za enkratno uporabo.

 

Sposobnost baterije:

60 šokov z isto baterijo v enem postopku defibrilacije.

Baterija omogoča, da je defibrilator vedno v stalni pripravljenosti. Tudi ko aparat ni v uporabi, aparat sam testira vse svoje funkcije avtomatsko. Če zazna kakršno koli napako ali slabšo napolnjenost baterije, začne utripati rdeča lučka na aparatu. V tem primeru prične z oddajanjem zvočnega alarma.
K defibrilatorju je priložena baterija skupaj z elektrodami za odrasle (od 25 kg telesne teže dalje oz. od 8 leta starosti dalje). Komplet (baterija in elektrode) se po uporabi enostavno zamenja, njegova cena pa je izredno nizka. Za oživljanje otrok imamo poseben komplet elektrod z baterijo.

Aparatu je ob nakupu že priložena priročna torbica.

 

POMEMBNO:
Po sprožitvi električnega šoka ali če šok ni potreben, aparat pove: »Nadaljujte s temeljnimi postopki oživljanja« Takoj zaslišite delovanje metronoma (PAD 350P). Tako ne moremo zgrešiti ritma izvajanja srčne masaže.

 

Defibrilator HeartSine Samaritan PAD 350P zajema:

– komplet baterija in elektrode
– CPR set gratis (CPR maska, rokavice, britvica), kot priloga v modrem delu torbice, defibrilatorja
– metronom za izvajanje masaže srca v ustreznem ritmu
– 3D označevalna AED tabla (po ILCOR standardu)
– software za analizo poteka izvajanja defibrilacije
– torbica
– pisna in glasovna navodila v slovenščini
edukacija s strani STAR 2000 d.o.o. ob namestitvi s trainer defibrilatorjem potencialnim uporabnikom (cca 1 ura).

 

Poreklo in reference
Proizvajalec je visoko tehnološko irsko podjetje HeartSine Tecnologies. HeartSine je med vodilnimi proizvajalci defibrilatorjev na svetu in ima velik tržni delež v Evropi in ZDA.
V Sloveniji je več kot 350 defibrilatorjev HeartSine prisotnih v zdravstvenih ustanovah, v reševalnih vozilih, na javnih mestih, v podjetjih.

 

Zakaj AED defibrilator HeartSine?
Defibrilatorji AED HeartSine imajo nekaj lastnosti, ki omogočajo lažje in varnejše rokovanje:

1. Po izvedbi električnega sunka se iz zvočnikov oglaša metronom, ki reševalcu daje pravilen ritem srčne masaže. Iz izkušenj in mednarodnih raziskav izhaja, da reševalci pogosto ne uporabljajo pravilen ritem srčne masaže.

2. Poleg jasnih glasovnih navodil se na ekranu korak za korakom prižigajo tudi slike, ki kažejo, kateri korak je treba trenutno izvesti: nalepiti elektrode, se ne dotikati pacienta, izvajati srčno masažo.

3. Ob navodilu: »Pritisnite rdeči utripajoči gumb zdaj!« začne utripati rdeči gumb v obliki srca. Ta gumb je aktiven šele, ko začne utripati. Ne prej, ne kasneje ni aktiven, zato reševalec ne more sprožiti električnega sunka, če in ko ta ni indiciran. Prav tako reševalec ne more zgrešiti pri izbiri gumba.

4. Aparat ima vgrajen senzor, ki prepreči, da bi glasovna navodila prehitela reševalca. Dokler elektrode niso pravilno nameščene, ne nadaljuje s postopkom in ponavlja ukaz o namestitvi elektrod.

5. Na elektrodah je jasno označeno mesto, kamor zalepiti elektrode.

6. Aparat je majhen in zelo lahek – ima samo 1,1 kg. To omogoča uporabo aparata tudi na terenu. Lahko ga damo v nahrbtnik ali v torbo ob rekreaciji ali ob športnih dogodkih. Lahko je spravljen na kateri koli polici.

7. Defibrilator srčni spodbujevalnik ima posebno rešitev za baterijo in elektrode. Večina defbrilatorjev uporablja večjo in precej drago baterijo z daljšo trajnostjo ter elektrode s krajšo trajnostjo. AED HeartSine defibrilatorji uporabljajo Pad-Pak™ – kompakten mali komplet baterije in elektrod v enem kosu, ki imajo trajnost 4 leta. Zamenjava je izredno enostavna – vstavitev na »klik«. Cena kompleta (torej baterije + elektrod skupaj) je primerljiva s ceno samo elektrod pri večini drugih defibrilatorjev. Baterija ima kapaciteto kar 30 električnih sunkov ali 6 ur nadzorovanja kar je v enem postopku oživljanja več kot dovolj. Kar bi na prvi pogled izgledalo kot pomanjkljivost, v praksi pomeni odlično tehnološko rešitev – enostavnejše rokovanje in nižje cene.
Priprava na defibrilacijo otroka je zato enostavnejša in varnejša: zamenjamo Pad-Pak™ s pediatričnim, aparat tu zazna in ob prižigu sporoči »Oživljanje odraslega« ali »Oživljanje otroka«.

8. Defibrilatorji AED HeartSine so narejeni upoštevajoč tako ameriške (AHA) kor evropske (ERC) standarde.

9. Aparat nima pokrova, zato ne prihaja do zmede, kako začeti z defibilacijo. Namesto tega ima torbico, ki ima sprednjo stran prozorno in mehko. Tako je defibrilator zaščiten, hkrati pa neposredno dostopamo do funkcij aparata.

10. HeartSine AED defibrilator proizvaja bifazne valove SCOPE (Self Compensating Output Pulse Envelope). Oblika valovanja, ki ga prejme bolnik vključuje protokol naraščajoče energije 150 J, 150 J in 200 J.

 

Drugi tehnični podatki:

1. Vgrajena glasovna navodila v slovenščini

2. Avtomatsko samopreverjanje: Aparat samodejno redno preverja pripravljenost na delovanje. Utripajoča zelena LED lučka oznanja, da je naprava na voljo za takojšnjo uporabo. Če je samopreverjanje neuspešno, bo LED utripala rdeče, naprava pa bo zapiskala približno vsakih 5 sekund.

3. Metronom: Za ritem masaže srca naprava oddaja ton, ki ustreza 100 udarcem na minuto (skladno s smernicami AHA/ERC).

4. Moč: 1. sunek 150 J, 2. sunek 150 J, 3. sunek 200 J (otroci: 50 + 50 + 50 J)

5. Čas polnjenja: 150 J v < 8 s, 200 J v < 12 s

6. Specifičnost / občutljivost: skladno z ISO 60601-2-4 in AAMI DF80:2003

7. Alarm pred izpraznjenjem baterije: Zvočno obvestilo o izpraznjeni bateriji. Po tem obvestilu je možno napravo normalno uporabiti, naprava pa izvede še 10 sunkov.

8. Zapisovanje dogodkov na notranji pomnilnik (90 minut) in možnost prenosa podatkov na računalnik za ogled in eventualno kontrolo po izvedenem postopku defibrilacije.

9. Gumbi in oznake: gumb vklop/izklop, gumb električni sunek, kazalnik stanja, kazalnik za namestitev elektrod, kazalnik varnega dotika, kazalnik nedotikanja, svetlobne puščice dejanj

10. Dimenzije: 20 x 18,4 x 4,8 cm, teža: 1,1 kg

11. Garancija: na aparat 8 let, na baterijo z elektrodami vred 4 leta

CPR svetlobni signal

Samaritan 500P

To je edini INTERAKTIVNI DEFIBRILATOR na globalnem nivoju. Aparat vas natančno vodi z ukazi skozi ves postopek defibrilacije. Sam analizira kardiološko stanje pacienta, ugotovi pripravljenost za električni šok ter pove primeren trenutek za sprožitev defibrilacije. 

CPR Advisor

Dopolnjena verzija z vgrajenimi senzorji, ki samodejno spremljajo potek srčne masaže in zvočno korigirajo reševalca z naslednjimi komentarji: masirate pravilno, masirajte hitreje, masirajte počasneje, masirajte močneje.

 

IN ŠE KORAK NAPREJ – model SAM 500P, vanj je vgrajena najnovejša tehnologija (CPR Advisor)

 

Model SAM 500P je v osnovi identičen modelu SAM 350P, dodano pa ima funkcijo, ki v realnem času reševalca korigira pri izvajanju masaže srca.

Vgrajeni senzorji zaznavajo za vsak gib, kako hitro in kako močno reševalec pritiska pri masaži srca in to sporoča na 2 načina:

 

1. Glasovno

Aparat oddaja eno od naslednjih sporočil:
– Pritiskajte močneje
– Pritiskajte hitreje
– Pritiskajte počasneje
– Pritiskate pravilno

 

2. Vizualno: TPO kazalnik stanja

To je niz lučk, ki prikazuje moč, s katero se izvaja masaža srca. Več lučk kot je prižganih, bolj je masaža pravilna.

 

Defibrilator HeartSine Samaritan PAD 500P zajema:

– komplet baterija in elektrode
– CPR set gratis (CPR maska, rokavice, britvica), kot priloga v modrem delu torbice, defibrilatorja
– senzor za pravilno izvajanje masaže srca
– metronom za izvajanje masaže srca v ustreznem ritmu
– zelena oznaka AED
– software za analizo poteka izvajanja defibrilacije
– torbica
– pisna in glasovna navodila v slovenščini
edukacija s strani STAR 2000 d.o.o. ob namestitvi s trainer defibrilatorjem potencialnim uporabnikom (cca 1 ura)

Šolski defibrilator

Aparat učna naprava namenjena pri uporabi pri usposabljanju reševalcev v nujni medicinski pomoči. Je namenjen izobraževanju in usposabljanju osebja za uporabo pravega defibrilatorja. Ima prednastavljenih 6 scenarijev katere lahko simulira, po izbiri.

S tem aparatom izvajamo usklajeno simulacijo električnega sunka, aktivnosti temeljnih postopkov oživljanja in umetnega dihanja. 

Heartsine - šolski DEFI

V primeru nakupa defibrilatorja se vrši demonstracija in usposabljanje s šolskim defibrilatorjom neposredno pri kupcu.

Šolski defibrilator PAD 500P – Trainer
To je aparat, za usposabljanje posameznikov kateri se želijo naučiti uporabljati defibrilator
A … podatkovna vrata
B … LED za prikaz stanja
C … kazalnik stanja
D … gumb za električni sunek
E … kazalnik za prekinitev dtika
F … Zvočnik
G … Kaseta z baterijo in elektrodami
H … gumb ON / OFF
I … kazalnik varnega dotika
J … kazalnik TPO
K … kazalnik za namestitev blazinic z elektrodami
L … puščice dejanj

Gumb On/Off
Ta gumb pritisnite za vklop ali izklop šolskega defibrilatorja.

Puščice dejanj
Puščice utripajo okrog ikone katera nakazujejo aktivnosti katere mora uporabnik izvesti.

Kazalnik za namestitev blazinic z elektrodami
Puščice dejanj bodo utripale okrog tega piktograma ko se ne smemo dotikati lutke ker aparat sam izvaja analizo srčnega utripa.

Kazalnik za prekinitev dotika
Puščice dejanj bodo utripale okrog tega piktograma ko je potrebno blazinice z elektrodami namestiti na lutko kot je prikazano.

Kazalnik varnega dotikanja
Puščice dejanj bodo utripale okrog tega piktograma ko lahko varno nadaljujemo s TPO ali preverjate stanje bolnika.

Gumb za sprožitev električnega sunka
Ko utripa, pritisnite na gumb za simulacijo sprostitve električnega sunka.

Kazalnik stanja
Nam prikazuje stanje napolnjenosti baterije.
Ko utripa zeleno … Šolski defibrilator je ripravljen za uporabo.
Ko utripa rdeče … Šolski defibrilator je potrebno napolniti.

Kazalnik TPO
To je niz luči, ki zagotavljajo progresivni prikaz moči, ki se uporablja za pritiskanje pri TPO. Svetleča zelena luč ponazarja, da imajo pritiski ustrezno moč.

Uporaba Elektrod
Scenariji za usposabljanje vključujejo zvočna navodila za odstranitev elektrod iz kasete in namestitev na lutko. Razločno vodijo uporabnika do namestitve.

Navijanje elektrod po uporabi
Po končani uporabi šolskega defibrilatorja po potrebi zamenjamo elektrode in jih ponovno namestimo v kaseto.
A … navojni mehanizem
B… navojna ročica

Daljinski upravljalnik za PAD 500P – Trainer
Daljinski uravljalnik je zelo koristen pri usposabljanju skupine posameznikov. Z njim lahko praktično izvajamo vse didaktične aktivnosti TPO in defibrilacije. V vsakem trenutku imate možnost ustavljanja aktivnosti, scenarijev, razlage, …
A … gumb OFF
B … reuglacija glasnosti
C … kazalnik skoraj prazne baterije
D … gumb za začasno zaustavitev
E … scenarij el. sunem NI potreben
F … scenarij el. sunem JE potreben
G … možnost izbire različnih scenarijev
H … pritrditev elektrod
I … nadzor izvajanja MOČI pri srčni masaži
J … nadzor izvajanja HITROSTI srčne masaže

Izklapljanje učne naprave
Šolski defibrilator lahko izklopite z daljinskim upravljalnikom. Če ga želite izklopiti pritisnite rdeči gumb na daljinskem upravljalniku.

Spreminjanje glasnosti
Šoski defibrilator ima na voljo štiri nivoje nastavitve glasnosti. Za povečanje glasnoti pritisnite gumb + , za zmanjšanje glasnosti pa pritisnite – .

Trenutna zaustavitev šolskega defibrilatorja
Med usposabljanjem lahko delovanje šolskega defibrilatorja začasno zaustavimo. To je zelo uporabna funkcija ko želimo med scenarijem popraviti izvajalca pri izvedbi TPO ali dodatno razložiti ali prikazati določene aktivnosti. Če želimo začasno ustaviti potek scenarija, pritisnamo na gumb. Šolski defibrilator bo počakal z nadaljevanjem scenarija dokler ponovno ne pritisnemo na gumb za začasno ustavitev. Tedaj se bo nadaljevalo predvajanje izbranega scenarija.

Sprememba scenarija
Šolski defibrilator ima šest prednastavljenih scenarijev usposabljanja. Scenarij lahko preprosto spremenite s pritiskom na ustrezni številski gumb na daljinskem upravljalniku, npr. s pritiskom na gumb 3 boste izbrali tretji scenarij usposabljanja.

Električni sunek je potreben
S pritiskom na gumb električni sunek JE potreben bo šolski defibrilator razveljavil potek tekočega scenarija in bo v nadaljevanju simuliral ritem kjer je potrebno izvesti električni sunek.

Električni sunek ni potreben
S pritiskom na gumb električni sunek NI potreben bo šolski defibrilator razveljavil potek tekočega scenarija in bo v nadaljevanju simuliral ritem kjer ni potrebno izvesti električni sunek.

Pritrdit blazinice elektrod
Če pritisnemo ta gumb bo šolski defibrilator v analitični fazi delovanja predvajala zvočna navodila »pritrdite elektrode«. Za nadaljevanje tekočega scenarija ponovno pritisnemo na gumb.

Hitrost pritiskanja pri srčni masaži
Simuliramo aktivnosti »CPR Advisor«. Imamo možnost ugotavljanja dejanske izvedbe srčne masaže na lutki. Posledično lahko izbiramo in simuliramo odzivnost … Pritisnite hitreje, pritisnite počasneje, Pritiskate pravilno, …

Moč pritiskanja pri srčni masaži
Simuliramo aktivnosti »CPR Advisor«. Imamo možnost ugotavljanja dejanske izvedbe srčne masaže na lutki. Posledično lahko izbiramo in simuliramo … Pritisnite močneje, Pritiskate pravilno, …