Povpraševanje

Kontaktirajte nas – Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja.

13 skrivnosti, na katere vas ob nakupu defibrilatorja ne opozorijo

Pred nakupom priporočamo preveriti naslednje dejavnike:

1. Namen nakupa defibrilatorja

Ali želimo imeti defibrilator za uporabo znotraj zdravstvene ustanove ali za povečanje varnosti v nekem kolektivu ali pa gre za javno uporabo. Ali bomo defibrilator pogosto uporabljali (npr. v reševalnih vozilih, urgencah…) ali pa je namenjen morebitni občasni uporabi. Ali želimo med uporabo defibirlatorja kot zdravstveni delavci spremljati še druge življenjske funkcije pacienta ali pa je namenjen uporabi tudi laikom. Ali bo imel svoje fiksno mesto ali naj bo lahek in prenosen.

2. Izbira lokacije, mesta postavitve defibrilatorja

V naslednjem koraku lahko razmišljamo o postavitvi defibrilatorja. Ali bo na omari, v zaprtem prostoru, bo zunaj, bo javno dostopen 24 ur na dan? V kolikor je mogoče, naj bo defibrilator javno dostopen, saj s tem povečujemo verjetnost reševanja življenj tudi v naši okolici. V tem primeru imate možnost vpisa vašega defibrilatorja v mrežo javno dostopnih defibrialtorjev – AED baza Slovenije.

3. Izbira ustreznega defibrilatorja

Šele sedaj lahko razmišljamo o izbiri ustreznega defibrilatorja. Na slovenskem trgu so prisotni vsi največji globalni proizvajalci defibrilatorjev. CE direktive narekujejo visoke standarde, po katerih so aparati izdelani. Medicinska stroka (ERC – European Rescuscitation Council in AHA – American Heart Asiciation) predpisuje protokole, kako morajo delovati defibrilatorji. Če gre za avtomatske zunanje defibrilatorje, ki jih lahko uporabljajo tudi laiki (nezdravstveno osebje), morajo biti narejeni tako, da so kar se da prijazni za uporabnika. Tu se defibrilatorji med seboj razlikujejo. Večina aparatov ja narejena tako, da ob prižigu dobivamo iz vgrajenega zvočnika glasovna navodila, kako ravnati, praviloma v slovenščini. Nekateri aparati omogočajo tudi nadgradnjo, analizo masaže srca v realnem času in takojšnje posredovanje dodatnih napotkov med izvajanjem oživljanja na primer: pritisnite močneje, pritiskajte hitreje, masirate pravilno, … Ti aparati so nekoliko draži, je pa v primeru oživljanja verjetnost preživetja pacienta boljša.

4. Potrošni material in rezervni deli

Tudi cena potrošnega materiala ima težo pri odločitvi nakupa defibrilatorja. Različni proizvajalci so ubrali različne tehnične in tehnološke rešitve pri zasnovi defibrilatorjev. Dobro je biti pozoren na cene elektrod in baterij. Elektrode in baterije imajo rok trajanja – uporabnosti. Po tem roku jih je treba zamenjati, tudi če niso bile uporabljeni. Defibrilatorji s starejšo tehnologijo imajo ponavadi baterijo in elektrode posebej. Zapadlosti elektrod in baterij so lahko različne. Cene baterij so v takih primerih lahko zelo visoke. Defibrilatorji izdelani z novejšo tehnologijo so »naprednejši« in imajo ponavadi elektrode in baterije združene v eni »kaseti«. Posledično so tudi cene potrošnega materiala zelo nizke.

5. Temperaturne omejitve

Glede na izbrano lokacijo morate biti pozorni tudi na temperaturne omejitve, ki jih je treba upoštevati ob postavitvi. Samolepilne elektrode so narejene iz gela. Gel se pri visokih in nizkih temperaturah drugače obnaša in izgublja svoje lastnosti pritrjevanja na kožo. Tudi baterije se ne smejo izpostavljati visokim temperaturam, pri nizkih zimskih temperaturah pa je njihovo delovanje nezanesljivo. V primeru postavljanja defibirlatorja v omarico na javnem mestu je dobro vedeti, da obstajajo omarice za defibrilatorje brez gretja in omarice z gretjem in ventilacijo. Direktiva narekuje, da defibrilator ne sme biti izpostavljen temperaturam pod 0°C in nad 40°C. Posledično je potrebno temu primerno izbrati ustrezno omarico. V izogib pregrevanju obstajajo tudi AED strehice.

6. Izbira ustrezne AED omarice

Vsaka omarica mora imeti zvočni in svetlobni signal, v primeru, da je potrebno imeti ogrevano omarico pa ima ta ista omarica dodano še grelno telo in ventilacijo. Izogibajte se sončnih leg. Obstaja več različnih tipov omaric kakor tudi proizvajalcev na slovenskem trgu. Pri izbiri ustrezne omarice razmišljajte v smeri »modularnosti«. To pomeni, da lahko kasneje že obstoječo omarico nadgradite. Vanjo vgradite samo določen modul (npr. internetne povezave, slikovni nadzor, GPRS, SIM kartico, …). Na tak način si občutno znižate stroške.

Na trgu se prodajajo vse mogoče omarice, tudi take, narejene v preprostih delavnicah. Omarica mora imeti CE certifikat in mora biti narejena v skladu z evropskimi direktivami.

7. Ustrezno označevanje z AED tablami

Glede na lokacijo postavitve defibrilatorja izberemo tudi ustrezno označevalno 3D AED tablo. Tabla mora biti postavljena nad omarico oz. mestom, kjer se defibrilator nahaja. Postavljena mora biti tako, da je dobro vidna. Obstajajo 3D, 2D in usmerjevalne označbe za defibrilator. AED table imajo tudi različne velikosti, zunanje morajo biti večje zaradi boljše vidnosti. AED table morajo biti skladne s simbolom po mednarodnih smernicah ILCOR in v skladu z ISO 3864. To je dobro preveriti pri prodajalcu pred nakupom.

8. Izobraževanja in usposabljanje za uporabo defibrilatorja

Ko defibrilator prvič uporabimo, ni časa za učenje in iskanje navodil. Zato je dobro, da prodajalec ob dobavi izvede predstavitev delovanja defibrilatorja oz. usposabljanje za uporabo. Obstajajo kratki tečaji uporabe defibrilatorja, lahko pa se tudi dogovorite za tečaj iz temeljnih postopkov oživljanja in defibrilacije, lahko tudi z izdajo uradnega potrdila. Priporočamo osvežitev izobraževanja iz temeljnih postopkov oživljanja in defibrilacije na vsake 3 leta.

9. Servis in tehnični pregledi

Defibrilator mora biti vedno brezhiben, sicer z njegovim nakupom nismo dosegli namena. Zato je smiselno opravljati redne tehnične preglede in servise. ERC (European Rescuscitation Council) in AHA (American Heart Asiciation) skadno z novimi dognanji v povprečju vsake 4-5 let prilagajata direktive in predpisujeta nove pogoje in standarde, po katerih morajo delovati defibrilatorji. Vsak defibrilator bi moral biti redno »up to date« s temi direktivami. Servisna služba ima veliko težo pri vzdrževanju aparata, ki rešuje življenje in je istočasno pomemben pokazatelj resnosti prodajalca. Preverite ali obstaja servisna služba in kakšna je njena odzivnost.

10. App iRescue

Obstaja tudi podpora mobilne tehnologije in interneta. Z uporabo mobilne aplikacije zagotovo v vaši organizaciji nadgradite uporabnost, izobraževanje in usposobljenost za reševanje v primeru srčnega zastoja ter s tem dodatno povečate možnost preživetja ponesrečenca s srčnim zastojem. Priporočamo uporabo brezplačne mobilne aplikacije iRescue.

11. Zavarovanje defibrilatorja

V primeru namestitve defibrilatorja na javno dostopno mesto obstaja sicer majhna verjetnost, da pride do vandalizma ali v ekstremnih primerih do kraje aparata. V takih primerih preverite, ali vam ponudnik ponuja tudi možnost zavarovanja omarice in defibrilatorja. Cena letne zavarovalne premije je zanemarljiva v primerjavi s ceno defibrilatorja in omarice.

12. Montaža je izredno pomembna

Mnogi kupci se ne zavedajo, da je prav ustrezna in kvalitetno izvedena montaža lahko ključna za dobro delovanje defibrilatorja. Nepravilno ali slabo izvedena montaža AED omarice lahko povzroči nepravilno delovanje defibrilatorja. To še posebej velja za AED omarice z gretjem, kjer je izvedba montaže take omarice zahtevna. Treba je poskrbeti za ustrezne materiale, za strokovno postavitev inštalacij (ožičenje) in izvedbo ustreznih meritev. Odpravljanje napak, ko je omarica že enkrat nestrokovno postavljena, namreč podraži celotno investicijo.

13. Garancija

Veliko pomeni imeti čim daljšo garancijsko dobo. Na tak način si zagotovite nakup kvalitetnega izdelka.

Zagotovo imajo veliko težo uporabniške izkušnje

Sam nakup defibrilatorja in AED omarice ni zagotovilo, da bo deifbrilator opravljal nalogo po vaših pričakovanjih. Eden izmed načinov, da si kupec ustvari realno sliko o dobavitelju je ta, da pozorno preveri reference ponudnika in se dogovori za obisk na objektu. Naj bo to prvi korak k spoznavanju določenega tipa dafibrilatorja in AED omarice. Saj se strinjate, da izkušnje uporabnika štejejo več kakor obljube v prospektih in ponudbah. Preverite reference. Gotovo boste od uporabnikov poleg primerjave stroškov izvedeli več tudi o dobavi, montaži, kakovosti, zanesljivosti servisa in poprodajnih aktivnostih.

Strokovno svetovanje pri Defibriltor.si

Pri Defibrilator.si vam že od nekdaj želimo ponuditi predvsem dobro kakovost. Tu pa ne mislimo samo na kakovost defibrilatorjev, temveč tudi na kakovost naših storitev. V popolnosti poznamo izdelke, ki jih ponujamo in vam lahko pomagamo pri ustrezni izbiri. Naši strokovno usposobljeni sodelavci vam stojijo ob strani z nasveti in dejanji.

Vabimo vas, da za vaše povpraševanje / naročilo izpolnite spodnji obrazec.

Lahko nas tudi pokličete na 05 640 3000

Zanima me: