Kaj je AED in zakaj ga uporabljamo


AED pomeni Avtomatski Eksterni (zunaji) Defibrilator. Namenjen je nudenju pomoči v primeru nenadnega srčnega zastoja. V srčni mišici električni impulzi ne delujejo več ali ne delujejo pravilno oz. ritmično, zato lahko pride do t.i. fibrilacije - šibkega trzanja srca, kar se lahko zgodi naenkrat. Srce ne poganja več krvi po telesu, celice ne dobijo kisika in hranil, začnejo se kvariti in odmirati. V možganih ta proces poteka zelo hitro, zato možgani ne smejo ostati brez pretoka krvi.


Z ustreznim električnim sunkom lahko "prebudimo" srce oz. povzročimo ponovno sprožanje ustreznih električnih impulzov in s tem ustreznega krčenja srčne mišice.Kaj mora imeti AED?


 • Tipko za vklop / izklop
 • Tipko za sprožitev električnega sunka
 • Avtomatsko analizo in prepoznavanje stanja, ko je treba sprožiti električni sunek
 • Baterijo in elektrode
 • Glasovna navodila: Iz vgrajenega zvočnika nas vodi (v slovenščini), kako naj ravnamo.


AED defibrilatorji HeartSine imajo še naslednje lastnosti:


 • Sunka ne moremo sprožiti s pritiskanjem na tipko za sunek, dokler aparat ne prepozna stanje fibrilacije - visoka varnost.
 • Visoka zanesljivost algoritma ugotavljanja stanja fibrilacije in visoka kakovost evropskega proizvajalca HeartSine.
 • Aparat nas pri vodenju ne more prehiteti: Dokler pravilno ne zalepimo elektrod (mesto lepljenja je nazorno prikazano na samih elektrodah), ne gre naprej s postopkom in ponavlja navodilo za dejanje, ki ga moramo izvršiti.
 • Velik prihranek pri vzdrževanju, ki ga sicer potrebuje vsak AED (Low cost maintenance).
 • Stalno samotestiranje in javljanje morebitne napake.
 • Brez potrebe po tehničnih pregledih in brez stroška zanje.
 • 8 letna garancija na aparat.Kako AED deluje?


Večina AED defibrilatorjev ima 2 tipki: za vklop in izklop ter za sprožitev električnega sunka.

Pri varnih aparatih je druga tipka neaktivna vse do trenutka, ko aparat sam prepozna potrebo po sunku in nam da znak za sprožitev elektrošoka.


Aparat torej najprej prižgemo. Ko na pacientove prsi nalepimo elektrode, aparat analizira pacientovo kardiološko stanje. Potem nam "pove" (iz zvočnika se zaslišijo glasovna navodila), ali je elektrošok potreben ali ne. V kolikor je, odda glasovno navodilo npr. "Pritisnite na rdeči utripajoči gumb zdaj!".  V kolikor smo na  ta gumb pritisnili že prej, se ni nič zgodilo, saj gumb ni aktiven vse do trenutka, ko nam to aparat sporoči. Pri nekaterih aparatih, npr. pri HeartSinovih, se ta gumb tedaj osvetli in začne rdeče utripati, kar zmanjša možnost pomote.

Prav bi bilo, da imajo AED defibrilatorji za naše tržišče vgrajeno glasovno vodenje v slovenšćini.


Pri nekaterih aparatih, npr. pri HeartSinovih, nas aparat ne more prehiteti. V kolikor ne nalepimo ustrezno elektrod, ne preide na naslednjo fazo - analizo kardiološkega stanja - ampak ponavlja ukaz: "Nalepite elektrode na golo pacientovo kožo, kot je prikazano na sliki na elektrodah."


AED defibrilatorji nadaljujejo kardiološko analizo in če je potrebno, ponovno pozovejo na sprožitev električnega sunka. Jakost nekoliko zvišajo.


Nekateri AED aparati, kot npr. HeartSine, pomagajo reševalcem tudi pri srčni masaži. Iz zvočnikov lahko predvajajo ustrezen ritem srčne masaže (metronom) ali celo glasovno komentirajo in korigirajo reševalca  pri izvajanju srčne masaže.


AED defibrilator je enostaven za uporabo in varen.